Energiatakarékos okosablak gyártó gépsor beszerzése a Berg System Kft-nél

Vállalkozásunk 2020. évben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Magyar Multi Program IV. „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése és kapacitásbővítése” című felhívására pályázatot nyújtott be, melynek keretében 172 584 023 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A cég 1999-ben alakult Fenestra 99 Kft. néven műanyag nyílászárók értékesítésére és beépítésére, majd 2013. évtől, később névváltoztatással Berg System Kft. név alatt saját tulajdonú nyílászáró üzemet hozott létre Egerben, a Sas út 92. sz. alatt, ahol a műszaki előkészítéstől a felméréstől a műanyag nyílászárók gyártásával, logisztikázásával és beépítésével foglalkozik. A Meder utcában a rakatok, profilok, üvegek tárolását végzi, míg Budapesten bemutatótermet és ügyfélkapcsolati irodát ad bérbe, amit viszontértékesítő partnere üzemeltet.

A fejlesztés célja: Új tokszerkezet elrendezésben, amibe speciális 3 rétegű üvegezéssel egy üvegre speciális láthatatlan fólia kerül fel, ami hőszigetelő télen, nyáron pedig hővisszaverő képességgel rendelkezik. A speciális üvegezés és a profilon új típusú EPDM gumitömítő rendszer kerül, aminek tömítőképessége 15 év alatt max. 5%-kal csökken. Versenyképes áron, vezető minőségben a legjobb „okos-ablak” nyílászárót kívánjuk gyártani.

A fejlesztés bemutatása:
A fejlesztés keretében a meglévő telephelyen egy 8 egységből álló komplett műanyagablak gyártógépsort telepítettünk, ami átlagosan egy 8 órás műszakban 7 órás gépidővel kalkulálva 150-160 db nyílászárót gyárt. Az előállított nyílászárókból évente egyre növekvő arányt tesz ki az okos ablak, ami a külső és belső hő hatására hőtükörként működik, ezáltal az épület energiaigénye 10-30%-kal is csökkenhet. A fejlesztés elősegíti, hogy a roppant ár érzékeny hazai piacon az a vásárlói réteg is ezt a típust választhassa, akit egyébként csak alacsony, vagy mérsékelt módon érint a környezettudatosság.

A projekt eredményeként várhatóan az évente gyártott mennyiség akár 30%-kal, míg az árbevétel 20-30%-kal is növekedhet. A fejlesztés által a cég a meglévő dolgozói létszámát megtartja és a megnövekedett megrendelői igények következtében tovább növelheti azt. A vállalat ezzel az ablakkal a hazai gyártóként első piacralépő és várhatóan a megrendelő igényeknek megfelelően piacvezető is lehet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projekt adatai:

 • a kedvezményezett neve: BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Kft.
 • a projekt címe: Energiatakarékos okosablak gyártó gépsor beszerzése a Berg System Kft-nél
 • a szerződött támogatás összege: 172 584 023 Ft
 • a támogatás mértéke: 50 %
 • tényleges befejezési dátum: 2022.07.27.
 • projekt azonosító száma: GINOP-1.2.11-20-2020-00045

Technológiai innováció a nyílászászáró gyártásban – Berg System Eger

 • a kedvezményezett neve: BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • a projekt címe: „TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ A NYÍLÁSZÁRÓ GYÁRTÁSBAN – BERG SYSTEM EGER.”
 • a szerződött támogatás összege: 30.000.000,-Ft
 • a támogatás mértéke (%-ban): 44,98 %
 • a projekt tartalmának bemutatása:

A BERG SYSTEM Kft 2019 januárjában 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” pályázati programjának keretében. A 66,7 millió forint összköltségvetésű, Egerben megvalósuló beruházás 1 db új Profilmegmunkáló automata beszerzésére, valamint KLAES PROFESSIONAL Vállalat irányítási rendszer bevezetésére irányul.

A  A BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Kft. 2014. decemberében fúzióval jött létre a Fenestra ’99 Kft. néven, egri székhellyel 1999. február 1-én alakult társaság jogutódjaként. A cég főtevékenysége 2223 ’08 Műanyag építőanyag gyártása. Árukínálatunkban megtalálhatók 5 és 7 légkamrás profilokból gyártott nyílászárók, melyeket kiváló minőségű SCHÜCO német alapanyagokból készítünk. Egyedi méret- forma- és színválaszték alapján a nyílászárók elkészítését a vevői igényeknek megfelelően 2-4-6 héten belül tudjuk teljesíteni. Termékeink rendelkeznek ÉMI minősítéssel és CE jelöléssel, valamint 2016. óta ISO minőségbiztosítási rendszer került bevezetésre. A termékek gyártása és forgalmazása mellett komplett szolgáltatással állunk partnereink rendelkezésére.

Cégünk szisztematikusan – fokozatosan fejlődő gazdasági erejéhez mérten – évről-évre fejleszt. Most időszerűvé vált egy újabb részterület modernizálása – csúcstechnológiát jelentő megmunkáló gép, profilmegmunkáló automata – beszerzése.

A fejlesztést 30 millió forint európai uniós támogatás segítségével, valamint saját forrás felhasználásával valósítottuk meg.

A gyártási eljárásban cégszintű innovációt jelentő, új eszköz (Profilmegmunkáló automata) mellett a teljes gyártási folyamatra vonatkozó vállalatirányítási rendszert is bevezettünk a projekt keretében.

A profilmegmunkáló géppel gyorsabbá és hatékonyabbá tettük a gyártást. Az új géppel azonos idő alatt, több ajtó és ablak készülhet, jobb minőségben. Az építőipari beruházások, magáncélú építkezések számának ugrásszerű növekedése miatt, központi kérdés a határidőtartás. A fejlesztésnek köszönhetően növekszik a vevői megelégedettség, mely hozzájárulhat további üzleti kapcsolatok kialakításához, a meglévőek bővítéséhez. A termelési folyamat kapacitásának bővítése magas termelésbiztonságú munkafolyamatot eredményez. Állandó, magas színvonalú, lerövidült idejű gyártási folyamat alakul ki az új gépnek és a bevezetett gyártásirányítási rendszernek köszönhetően.

A nyílászáró gyártásban maximálisan elérhető automatizálást biztosító szoftver segítségével termelékenységünket, árbevételünket, versenyképességünket és piaci részesedésünket növelni tudjuk. A fejlesztéssel biztosítani tudjuk, hogy Egerben magas színvonalú termék-előállításával, legalább a jelenlegi 40 fő körüli foglalkoztatott részére hosszú távon munkahelyet tudjunk megtartani.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 • a projekt  befejezési dátuma : 2019. június 27.
 • projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-03118
 • a projekt  befejezési dátuma : 2016. szeptember 30.
 • projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-01065
Scroll to Top