Energiatakarékos okosablak gyártó gépsor beszerzése a Berg System Kft-nél

Vállalkozásunk 2020. évben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Magyar Multi Program IV. „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése és kapacitásbővítése” című felhívására pályázatot nyújtott be, melynek keretében 172 584 023 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A cég 1999-ben alakult Fenestra 99 Kft. néven műanyag nyílászárók értékesítésére és beépítésére, majd 2013. évtől, később névváltoztatással Berg System Kft. név alatt saját tulajdonú nyílászáró üzemet hozott létre Egerben, a Sas út 92. sz. alatt, ahol a műszaki előkészítéstől a felméréstől a műanyag nyílászárók gyártásával, logisztikázásával és beépítésével foglalkozik. A Meder utcában a rakatok, profilok, üvegek tárolását végzi, míg Budapesten bemutatótermet és ügyfélkapcsolati irodát ad bérbe, amit viszontértékesítő partnere üzemeltet.

A fejlesztés célja: Új tokszerkezet elrendezésben, amibe speciális 3 rétegű üvegezéssel egy üvegre speciális láthatatlan fólia kerül fel, ami hőszigetelő télen, nyáron pedig hővisszaverő képességgel rendelkezik. A speciális üvegezés és a profilon új típusú EPDM gumitömítő rendszer kerül, aminek tömítőképessége 15 év alatt max. 5%-kal csökken. Versenyképes áron, vezető minőségben a legjobb „okos-ablak” nyílászárót kívánjuk gyártani.

A fejlesztés bemutatása:
A fejlesztés keretében a meglévő telephelyen egy 8 egységből álló komplett műanyagablak gyártógépsort telepítettünk, ami átlagosan egy 8 órás műszakban 7 órás gépidővel kalkulálva 150-160 db nyílászárót gyárt. Az előállított nyílászárókból évente egyre növekvő arányt tesz ki az okos ablak, ami a külső és belső hő hatására hőtükörként működik, ezáltal az épület energiaigénye 10-30%-kal is csökkenhet. A fejlesztés elősegíti, hogy a roppant ár érzékeny hazai piacon az a vásárlói réteg is ezt a típust választhassa, akit egyébként csak alacsony, vagy mérsékelt módon érint a környezettudatosság.

A projekt eredményeként várhatóan az évente gyártott mennyiség akár 30%-kal, míg az árbevétel 20-30%-kal is növekedhet. A fejlesztés által a cég a meglévő dolgozói létszámát megtartja és a megnövekedett megrendelői igények következtében tovább növelheti azt. A vállalat ezzel az ablakkal a hazai gyártóként első piacralépő és várhatóan a megrendelő igényeknek megfelelően piacvezető is lehet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projekt adatai:

 • a kedvezményezett neve: BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Kft.
 • a projekt címe: Energiatakarékos okosablak gyártó gépsor beszerzése a Berg System Kft-nél
 • a szerződött támogatás összege: 172 584 023 Ft
 • a támogatás mértéke: 50 %
 • tényleges befejezési dátum: 2022.07.27.
 • projekt azonosító száma: GINOP-1.2.11-20-2020-00045

Technológiai innováció a nyílászászáró gyártásban – Berg System Eger

 • a kedvezményezett neve: BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • a projekt címe: „TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ A NYÍLÁSZÁRÓ GYÁRTÁSBAN – BERG SYSTEM EGER.”
 • a szerződött támogatás összege: 30.000.000,-Ft
 • a támogatás mértéke (%-ban): 44,98 %
 • a projekt tartalmának bemutatása:

A BERG SYSTEM Kft 2019 januárjában 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi 2020 program „A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén” pályázati programjának keretében. A 66,7 millió forint összköltségvetésű, Egerben megvalósuló beruházás 1 db új Profilmegmunkáló automata beszerzésére, valamint KLAES PROFESSIONAL Vállalat irányítási rendszer bevezetésére irányul.

A  A BERG SYSTEM Nyílászáró Gyártó és Kereskedelmi Kft. 2014. decemberében fúzióval jött létre a Fenestra ’99 Kft. néven, egri székhellyel 1999. február 1-én alakult társaság jogutódjaként. A cég főtevékenysége 2223 ’08 Műanyag építőanyag gyártása. Árukínálatunkban megtalálhatók 5 és 7 légkamrás profilokból gyártott nyílászárók, melyeket kiváló minőségű SCHÜCO német alapanyagokból készítünk. Egyedi méret- forma- és színválaszték alapján a nyílászárók elkészítését a vevői igényeknek megfelelően 2-4-6 héten belül tudjuk teljesíteni. Termékeink rendelkeznek ÉMI minősítéssel és CE jelöléssel, valamint 2016. óta ISO minőségbiztosítási rendszer került bevezetésre. A termékek gyártása és forgalmazása mellett komplett szolgáltatással állunk partnereink rendelkezésére.

Cégünk szisztematikusan – fokozatosan fejlődő gazdasági erejéhez mérten – évről-évre fejleszt. Most időszerűvé vált egy újabb részterület modernizálása – csúcstechnológiát jelentő megmunkáló gép, profilmegmunkáló automata – beszerzése.

A fejlesztést 30 millió forint európai uniós támogatás segítségével, valamint saját forrás felhasználásával valósítottuk meg.

A gyártási eljárásban cégszintű innovációt jelentő, új eszköz (Profilmegmunkáló automata) mellett a teljes gyártási folyamatra vonatkozó vállalatirányítási rendszert is bevezettünk a projekt keretében.

A profilmegmunkáló géppel gyorsabbá és hatékonyabbá tettük a gyártást. Az új géppel azonos idő alatt, több ajtó és ablak készülhet, jobb minőségben. Az építőipari beruházások, magáncélú építkezések számának ugrásszerű növekedése miatt, központi kérdés a határidőtartás. A fejlesztésnek köszönhetően növekszik a vevői megelégedettség, mely hozzájárulhat további üzleti kapcsolatok kialakításához, a meglévőek bővítéséhez. A termelési folyamat kapacitásának bővítése magas termelésbiztonságú munkafolyamatot eredményez. Állandó, magas színvonalú, lerövidült idejű gyártási folyamat alakul ki az új gépnek és a bevezetett gyártásirányítási rendszernek köszönhetően.

A nyílászáró gyártásban maximálisan elérhető automatizálást biztosító szoftver segítségével termelékenységünket, árbevételünket, versenyképességünket és piaci részesedésünket növelni tudjuk. A fejlesztéssel biztosítani tudjuk, hogy Egerben magas színvonalú termék-előállításával, legalább a jelenlegi 40 fő körüli foglalkoztatott részére hosszú távon munkahelyet tudjunk megtartani.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 • a projekt  befejezési dátuma : 2019. június 27.
 • projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2018-03118
 • a projekt  befejezési dátuma : 2016. szeptember 30.
 • projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-01065

48,24 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése a BERG System Kft-nél

Vállalkozásunk 2020. évben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” című felhívására pályázatot nyújtott be, melynek keretében 6 538 122 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Berg System Kft. 1999-ben alakult a Fenstherm műanyag nyílászárók értékesítésére és beépítésére. 2015-ben saját tulajdonú nyílászáró üzemet hozott létre Egerben, a Sas út 92. sz. alatt, ahol a műszaki előkészítéstől a felméréstől a műanyag nyílászárók (ajtók, ablakok, redőnyök) gyártásával, logisztikázásával és a beépítés szerelésével foglalkozik.

A fejlesztés célja:

48,24 kWp teljesítményű kristályos napelemrendszer kiépítése és beüzemelése, hálózatra visszatermelő ad/vesz órával szerelt rendszer telepítése, mellyel cégünk a szükséges 74.895 kWh fogyasztás 70,85%-ának kiváltása zöldenergiával.

A fejlesztés eredménye:

Az időszakban 74.895 kWh villamosáramfogyasztás volt, amely részbeni kiváltására napelemes rendszer került telepítésre az alábbi műszaki tartalommal: 144 db RISEN RSM72-6-335P típusú polikristályos, 72 cellás, 25 év minimum 80%-os teljesítménygaranciával rendelkező, 16,7%-os modulhatékonysággal működő napelem, ami rendelkezik IEC61215 és IEC61730 tanúsítvánnyal. 1 db ABB Trio TM 50.0-400 3 fázisú decentralizált inverter, 1000 V maximális DC bemenettel, névleges minimális bemeneti teljesítménye 52 kW, maximális kimeneti teljesítmény 50 kW, IEC/EN 62109 és IEC/EN 62109-2 tanúsítvánnyal. Beépített Web User Interface, bármilyen WLAN rendszerrel, távoli adatgyűjtésre és távfelügyeletre alkalmas.  Trapézlemezes sátortetős tetőrendszerre 144 db Visimpex Solar TR43 típusú, alumíniumból készült tartó és rögzítő rendszer, átrozsdásodás, szél és hóteher elleni védelemmel.

Várhatóan évi 1,5 mFt-os költségmegtakarítással a beruházás saját erő szükséglete 3,5 év alatt, a teljes beruházási költség 8 év alatt megtérül. A beruházás 39,92 tonna ÜHG hatású gázkibocsátás és 286,55 GJ primérenergia felhasználás csökkenést indukál.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projekt adatai:

 • a kedvezményezett neve: BERG SYSTEM Nyílászáró Kft.
 • a projekt címe: 48,24 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése a BERG System Kft-nél
 • a szerződött támogatás összege: 6 538 122 Ft
 • a támogatás mértéke (%-ban): 55%
 • a projekt befejezési dátuma: 2020.09.18.
 • projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-00668
Scroll to Top